Aclariment definitiu sobre l'ajornament d'impostos

Escrit per Arnau Bonada
Ajornaments de IVA

La Directora General de Recaptació d'Hisenda va aclarir a Barcelona quan es poden ajornar els impostos.

Com recordareu, el passat mes de gener, es va generar una gran incertesa sobra la possibilitat d’ajornar o no els impostos trimestrals a Hisenda. Per una banda, el mes de desembre es va publicar Reial Decret LLei 3/2016, on s’establia que quedaven prohibits amb caràcter general els ajornaments de l’IVA. Per l’altra, el ministre Montoro durant el mes de gener va fer unes declaracions tranquil·litzant PIMES i autònoms.

Davant d’aquest desgavell, quan vaig tenir notícia que la Sra. Soledad Garcia López, Directora General de Recaptació de l’Agència Tributària a nivell de tot Espanya, venia a fer una ponència al Col·legi d’Economistes de Catalunya, no vaig pensar-m’ho dues vegades. L’acte va tenir lloc el passat 14 de març i en el mateix la màxima responsable de recaptació d’Hisenda va deixar meridianament clars els criteris que es seguiran

Com queden els ajornaments d’impostos

Les grans línies sobre ajornaments d’impostos que va establir la Directora General de Recaptació van ser els següents:

 • Les retencions (de lloguers, treballadors, etc...) són del tot inajornables. Qualsevol sol·licitud d’ajornament d’aquests tributs que es presenti no serà ni tan sols considerada.
 • La nova llei estableix que l’IVA no es pot ajornar sinó es demostra que el contribuent no ha cobrat les quotes d’IVA dels seus clients. Per demostrar això, cal aportar el llibre registre indicant quines quotes s’han cobrat i quines no. En el moment que es cobrin les quotes, s’han d’ingressar a Hisenda.
 • Com a excepció al punt anterior, els ajornaments de IVA que són inferiors a 30.000 euros (acumulats amb el total de deutes ajornats del contribuent) els gestiona directament un programa informàtic automatitzat. Aquest programa informàtic pressuposa, per defecte, que el contribuent compleix els requisits per ajornar els impostos.

Per tant, gràcies a aquest procediment automatitzat, els contribuents poden ajornar l’IVA quan els seus deutes totals amb l’administració són inferiors als 30.000 euros sense cap mena de problema ni aportant cap documentació addicional.

 

Aplazamientos IVA 2017

Política restrictiva en els propers anys

No cada dia es pot escoltar en directe la màxima responsable de recaptació d’Hisenda. La Sra. Soledad Garcia López va exposar que els contribuents deuen uns 45.000 milions d’euros a l’Estat. Aquesta xifra es va disparar arran de la crisi, tot i que en els darrers dos anys ha anat lleugerament a la baixa.

En aquest context de gran endeutament, les polítiques que seguirà recaptació seran molt restrictives, ja que es pretén que la xifra disminueixi. Es seguirà publicant la llista de morosos amb Hisenda, on apareixen aquells contribuents que deuen més d’un milió d’euros i, en ajornaments de quantitat elevada, s’exigiran garanties de millor qualitat que les que es venien aprovant.

Ja ens podem oblidar, per tant, de terceres i quartes hipoteques i les hipoteques sobre béns mobles també tendiran a decréixer.

També s’escurcen els terminis d’amortització dels deutes també per baixar el deute total pendent. I pel que fa a les mesures més contundents per recuperar els deutes, es potenciaran cada vegada més les derivacions de responsabilitat cap els administradors de societats perquè no quedin deutes sense cobrar.

Per acabar, com a impressió final, dir-vos que la Sra. Soledad Garcia em va semblar una persona altament capacitada i amb un coneixement elevadíssim dels diferents tipus de morositat tributària. La Sra. té el propòsit clar i definit de reduir els deutes totals dels contribuents amb Hisenda, i la seva gran determinació fa preveure que ho aconseguirà. Com a exemple del seu tarannà, només dir-vos que va fer servir com a exemple la paràbola de l’escorpit i la granota que l’ajuda a creuar el riu; l’Administració, va dir, "acabem pessigant, perquè està en la nostra naturalesa". Estem avisats.

Agustí Alier

agustialier s

Publicar comentari com convidat

Arxius adjunts

0
 • Jose Espinosa

  Moltes gràcies pel teu resum de la sessió, volia assistir però no em va ser possible. I molt interessant la teva apreciació subjectiva.

  URL escurçada:
 • hosting

  https://giveinpresident.com/wp-content/uploads/2019/08/cheapest-hosting-sites-10597.jpg

  URL escurçada: